• Onzichtbare beugel
  • Scherpe prijsstelling
  • Comfortabel en uitneembaar

Kruisbeet corrigeren met AirSmile

Net als je tanden, kiezen en je tandvlees, speelt je kaak een belangrijke rol bij je algehele gezondheid. Veel mensen kampen ermee en blijven er mee rondlopen, terwijl dit niet nodig is. Een kruisbeet is relatief goed en makkelijk te verhelpen.

Wat is een kruisbeet?

Een kruisbeet is een gebitsafwijking waarbij de tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten. Normaal gesproken sluiten de tanden en kiezen van het bovengebit net iets over de tanden en kiezen van het ondergebit. Bij een kruisbeet is dit niet het geval. De bovenste tanden en kiezen sluiten dan niet mooi aan op de onderste tanden en kiezen. Over het algemeen is bij een kruisbeet sprake van een (te) smalle bovenkaak. De oorzaken zijn verschillend. Zo kan een kruisbeet erfelijk bepaald zijn of heeft het te maken met afwijkende mondgewoonten, zoals: zuiggewoonten, mondademhaling of een lage tongligging. Het gevolg hiervan is een onvoldoende verbreding van de bovenkaak tijdens de gebitsontwikkeling. Het is belangrijk om deze afwijkende breedte van de bovenkaak vroegtijdig vast te stellen.

Er bestaan twee types kruisbeten:

  • Anterieure kruisbeet: als je bijt, zitten een of meerdere van je bovenste snijtanden achter je onderste snijtanden
  • Posterieure kruisbeet: je bovenste tandboog is niet breed genoeg, waardoor je bovenste kiezen en/of snijtanden aan een of twee kanten niet goed passen op je onderste kiezen. Bij het dichtbijten glijdt je (bredere) onderkaak naar links of naar rechts. Dit wordt ook wel een dwangbeet genoemd.

Kruisbeet beugel

Het plaatsen van aligners kunnen een kruisbeet corrigeren wanneer deze wordt veroorzaakt door tandpositionering. De doorzichtige beugel van AirSmile is ervoor bestemd om je een recht en gezond gebit te geven onder begeleiding van jouw AirSmile behandelaar. Soms is het nodig om de tandboog van de bovenkaak iets ruimer te maken wanneer je een kruisbeet hebt. Dit kan heel goed met een Quad Helix. Deze beugel zit geklemd gestoken om twee bandjes welke om een grote kies links en rechts in de bovenkaak zitten gelijmd. De orthodontist kan inschatten of een kruisbeet behandeld moet worden met een Quad Helix of dat een doorzichtige beugel een oplossing biedt voor jouw gebit.

Beugel kruisbeet kind

Veel kinderen hebben op jonge leeftijd een kruisbeet of dwangbeet, waardoor de bovenkaak en de onderkaak niet goed op elkaar passen. Als kind ben je extra gevoelig voor het ontwikkelen van een kruisbeet als je melktanden niet tijdig uitvallen. Als de bovenste permanente tanden beginnen uit te lopen terwijl de melktanden nog aanwezig zijn, hebben ze geen ruimte om in te groeien, behalve achter de melktanden. Grote neus- en keelamandelen kan ook de aanleiding zijn voor het ontwikkelen van een kruisbeet. Hierdoor ga je automatisch door je mond ademen in plaats van door de neus en komt je tong voorin de mond liggen. De manier van spreken en houding van de tong zijn vervolgens nadelig voor de groei van het gebit.

Kinderen hoeven niet te wachten tot alle melktanden verwisseld zijn om in aanmerking te komen voor een beugel. De kaakgroei is nog in ontwikkeling. Hierdoor kunnen orthodontisten de kaakgroei beïnvloeden. Met de leeftijd van 7,5 – 8 jaar is een bezoek brengen aan de tandarts mogelijk om na te kijken of er sprake is van een kruisbeet of dwangbeet om een eventueel vroege behandeling op te starten.

Eerder dan de leeftijd van 8 jaar is niet zinvol voor een bezoek aan de orthodontist of tandarts voor het behandelen van een kruisbeet. Rond deze periode wisselen kinderen de voorste melktanden in voor snijtanden en ook de eerste kiezen zijn al ontwikkeld. Op de kiezen steunt de beugel.

Een beugel dragen vergt inspanning en motivatie. Een beugel moet je, net als je gebit, goed onderhouden. Verwijderen van voedselresten, goed poetsen zijn belangrijke onderdelen. Doe je dit niet, dan ontstaan er gaatjes en verkleuringen en ontkalking van je tanden. Als je merkt dat er iets los of stuk is aan de beugel, neem dan contact op met de praktijk. Door het eten van nootjes, toffees, kauwgom, harde broodjes of harde snoepjes kan een ringetje los of kapotgaan. Probeer dit te voorkomen.

Met de Quad-Helix beugel wordt de kruisbeet bij kinderen gecorrigeerd. De duur van het dragen van een beugel hangt af van de stand van het gebit. Dit is dus per patiënt verschillend. Meer informatie hierover kan je navragen bij je orthodontist. 

Kruisbeet slotjesbeugel

Slotjesbeugels kunnen, net als bovenstaande behandelingen, een keuze van de orthodontist zijn voor de correctie van een kruisbeet. Vraag na bij je orthodontist of je hiervoor in aanmerking komt.

Kruisbeet orthodontie

Een vroegtijdige orthodontische behandeling wordt opgestart in het melkgebit of in het wisselgebit. Deze behandeling heeft tot doel een beperkte groep van gebitsafwijkingen op jonge leeftijd bij te sturen. Hieronder vallen onder andere een correctie van kruisbeten en dwangbeten.

De orthodontist schat de positie van de definitieve hoektanden in om eventueel meer ruimte te bieden voor je tanden. De positie van de hoektanden kunnen namelijk de snijtanden in de bovenkaak beschadigen door hun wortel stuk te maken. Wacht je te lang met het dragen van een beugel, dan zit de kans erin dat de kaakstructuur volgroeid is en verbreding niet meer lukt. In dat geval moet een chirurg de bovenkaak openen om ruimte te creëren. 

Kruisbeet behandeling volwassenen

Op elke leeftijd kan je met een beugel beginnen. Volwassenen vinden het vaak een grote stap om een beugelbehandeling te ondergaan. Tegenwoordig is het mogelijk om aligners te nemen. Deze transparante en uitneembare beugels zijn wellicht de oplossing voor jouw kruisbeet, zonder dat je er ongemakkelijk bij voelt! Zoals eerder in dit artikel is genoemd kunnen deze aligners alleen geplaatst worden wanneer een kruisbeet wordt veroorzaakt door tandpositionering. Is er meer aan de hand of wil je advies over het behandelen van jouw kruisbeet? Vraag jouw AirSmile-behandelaar naar de mogelijkheden.

Kruisbeet correctie

Wanneer je een kruisbeet niet verhelpt, gaan je tanden sneller slijten, trekt je tandvlees terug, kunnen je tanden los zitten en je kunt zelfs een afwijking in je kaakgewricht ontwikkelen. Dat laatste veroorzaakt weer hoofdpijn of nek- en rugklachten. Naast medische gevolgen, kan een kruisbeet ook betekenen dat je wellicht minder zelfvertrouwen hebt. Het is daarom belangrijk om vroegtijdig je kruisbeet te verhelpen.

Welke beugel bij een kruisbeet

Afhankelijk van de ernst van de kruisbeet en de leeftijd, kan de behandeling variëren. Bij een vroeg verwijderbare beet, zal de voorkeursbehandeling uitgaan naar een slotjesbeugel, een Quad-Helix of aligners. In ernstige gevallen in een kruisbeet correctie alleen mogelijk met een chirurgische ingreep. Tijdens een eerste consult wordt geluisterd naar je klachten en wensen en geeft de behandelaar antwoord op je vragen. Heb je vooraf vragen of wil je meer informatie, neem dan contact op met AirSmile.