• Onzichtbare beugel
  • Scherpe prijsstelling
  • Comfortabel en uitneembaar

Scheve tanden? Zo kom je er vanaf!

Bitje voor scheve tanden

Het kan zijn dat jijzelf niet tevreden bent over de stand van je tanden. Het kan ook voorkomen dat je tandarts dit opmerkt.

Erfelijkheid, duimzuigen, (te lang) op een fopspeen zuigen en tandknarsen kunnen oorzaken zijn van scheve tanden. Bij ongelukken en valpartijen gebeurt het ook vaak genoeg dat een tand scheef komt te staan. Tot slot kan een scheefstand ontstaan door plaatsgebrek of door een teveel aan ruimte in de mond. Te veel ruimte in de mond leidt naast een scheve tand, ook meestal tot een diasteem (spleetje).

In praktische zin kunnen scheve tanden leiden tot onzekerheid of schaamte. Op medisch vlak is het soms van belang om je tanden recht te zetten.

  • Scheve tanden kunnen gemakkelijker afbreken
  • Ze kunnen moeilijkheden geven bij het kauwen
  • Voedselresten kunnen makkelijker ophopen tussen de tanden
  • Je kunt gaan slissen
  • De tanden zijn moeilijker schoon te houden en zijn daardoor vatbaarder voor gaatjes en/of tandvleesontsteking

Wanneer je last hebt van je scheve tand(en) of je wilt je gebit corrigeren, overleg dit dan met een van de AirSmile-behandelaars. Het is mogelijk dat een beugel een oplossing biedt. Een doorzichtig bitje biedt wellicht de oplossing. Deze transparante beugel bestaat uit een serie dunne, doorzichtige hoesjes, die over je tanden heen worden geschoven. Deze beugel valt niet op en je kunt alle dagelijkse bezigheden blijven doen. Ze zijn comfortabel om te dragen en maken een zachte en nauwkeurige tandverplaatsing mogelijk. Het lukt niet altijd om met behulp van een beugel, de kaak, tanden en kiezen voldoende recht te zetten. In dat geval kan het nodig zijn om de kaak te opereren.

Scheve tanden ondergebit

De onzichtbare beugel is modern en op maat gemaakt voor jou. Of je nu boven of onder scheve tanden hebt, een onder- of overbeet hebt, deze beugel kan zowel in het boven- als ondergebit geplaatst worden. Als je een overbeet hebt, staan de boventanden naar voren en de ondertanden staan erachter. De mate waarin je een overbeet hebt, bepaald hoeveel ruimte er tussen de boven- en ondertanden zit. De tandarts of orthodontist kan meestal direct inschatten welke beugel je nodig hebt en voor hoe lang ongeveer.

Met een onderbeet steekt je onderkaak verder uit dan je bovenkaak. De zogeheten malocclusie kan een milde vorm hebben, maar als de verkeerde uitlijning van de kaak ernstig is, kan het problemen veroorzaken. Een onderbeet is meestal genetisch bepaald. De kaakpositie van een onderbeet kan de vorm van je gezicht drastisch veranderen. Een onderbeetcorrectie wordt vaak aanbevolen door tandartsen en orthodontisten, omdat een onderbeet niet vanzelf herstelt. Een onderbeet wordt vaak verholpen door beugels en door een operatie bij de kaakchirurg. Door de beugel komen je tanden en kiezen in een nette rij te staan. Je boven- en onderkaak kunnen met de operatie dan nauwkeuriger op elkaar worden geplaatst. De beugelbehandeling bestaat uit het dragen van een slotjesbeugel of een onzichtbare beugel.

Welke beugel bij scheve tanden?

Op de markt bestaan verschillende soorten beugels: onzichtbare beugels, vaste beugels en uitneembare beugels. Afhankelijk van je wensen en de stand van je tanden, kiezen en kaken wordt bepaald welke beugel het beste voor jou is.

De bijna onzichtbare beugel, ook wel aligners genoemd, zorgt ervoor dat jij je zekerder voelt over jouw glimlach en geeft snel resultaat. Deze beugel wordt meestal vanaf 18 jaar geplaatst, omdat vanaf deze leeftijd je kaak is uitgegroeid. Een ideale manier om je tanden recht te laten zetten, zonder dat iemand het direct opmerkt en dat jij comfortabel je dagelijkse bezigheden kan blijven doen! Meer informatie over aligners vind je hier.

De vaste beugel, ook wel slotjesbeugel genoemd, is het bekendste dat orthodontisten gebruiken om je tanden recht te zetten. Deze beugel is voor bijna alle verbeteringen geschikt. De slotjesbeugel zorgt ervoor dat je tanden en kiezen afzonderlijk van elkaar worden rechtgezet. Tijdens de controle, krijg je nieuwe draden of word je draad versteld. In enkele gevallen moet je ook elastiekjes dragen of je krijgt na de slotjes nog een andere beugel om je tanden en kiezen goed op elkaar te krijgen. De duur van het rechtzetten hangt af van de stand van tanden en kiezen. Een beugelbehandeling duurt gemiddeld anderhalf tot twee jaar.

Een plaatbeugel wordt ook wel losse beugel genoemd. Deze uitneembare beugel bestaat uit een kunsthars plaatje, dat tegen het gehemelte aanzit. Aan het plaatje zitten ijzeren haakjes vast en een metalen draadje. De plaatbeugel zorgt ervoor dat met een verende kracht je tanden rechter worden gezet. Soms is een schroef gezet in het midden van de beugel gezet voor het wijder maken van de bovenkaak.

Met een buitenboordbeugel wordt de groei van de bovenkaak geremd en de achterste kiezen duwen hierdoor naar achteren, waardoor de hele bovenkaak uiteindelijk naar achteren geschoven wordt.

Een blokbeugel zit als een blok tussen je tanden. Het is de bedoeling dat je onder- en bovenkaak tegelijk in de beugel zet. Zo remt de beugel de groei van de bovenkaak en wordt de groei van de onderkaak juist gestimuleerd. Op deze manier wordt de afstand tussen de onder- en bovenkaak kleiner gemaakt.

Welke beugel het beste resultaat geeft voor jouw specifieke afwijking, zal in eerste instantie beoordeeld worden tijdens een intakegesprek en door middel van (3D) foto’s, een 3D scan van je mond en/of gebitsafdrukken. Doe de gratis AirSmile test om te ontdekken of een onzichtbare beugel iets voor jou is en of je in aanmerking komt voor een behandeling met een aligner van AirSmile.